Tabăra de la Polovragi

Perioada: 28 aprilie – 1 mai

PROGRAMUL TABEREI:

Ziua 1
Plecare pe traseul Bucuresti – Ramnicu Valcea (Manastirea dintr-un lemn) – Horezu (Manastirea Horezu) – Baia de Fier, la poalele Muntilor Parang, la 50 de metri de Pestera Muierilor.
17:00 Deschiderea Taberei, prezentarea programului si a activitatilor; masa de seara

Ziua 2
Excursie la Manastirea si Pestera Polovragi: Complexul mănăstiresc Polovragi are o vechime de 500 de ani si este amplasat la poalele muntelui Piatra Polovragilor în apropierea Cheilor Oltețului. Intrarea in incinta manastirii se face printr-o poarta masiva din lemn, frumos sculptata, pe care scrie : “Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului”.

De la Manastirea Polovragi, urcăm 200-300 de metri prin Cheile Oltețului, inițial de-a lungul Pădurii Polovragi, apoi, în dreapta, se deschide o poartă in munte, de dimensiuni impresionante, a cărei amenajare ne îndeamnă să intrăm: pestera Polovragi. In conștiința localnicilor, se păstrează vie o credință conform căreia, liderul spiritual al geto-dacilor, Zalmoxe, ar fi locuit chiar aici. Această legendă porneşte şi de la faptul că pe platoul de deasupra peşterii s-a descoperit o cetate dacică. Tot legendele spun ca in aceasta pestera, vracii prelucrau o plantă rară, numită povragă, polvragă, sau polovragă, întrebuințată în popor ca remediu împotriva bolilor. Este posibil ca denumirea localității și implicit a peșterii și mănăstirii, să fie de origine dacică, cuprinzând în sine o criptogramă nedescifrată încă, despre vreo concepție a strămoșilor noștri referitoare la credința lor religioasă sau la practicile medicale atât de răspândite în viața lor. Această legendă este consemnată și de Alexandru Vlahuta în „România Pitorească”.

În jurul peşterii Polovragi se împletesc mai multe legende. Una dintre ele ar fi că cealaltă ieşire din peşteră se află tocmai în Transilvania. Deocamdată lungimea acestei peşteri atinge 10 km, insa cercetările continuă.

Dupa vizitarea pesterii si masa de pranz urcam pe platoul de deasupra ei, unde se află ruinele cetății dacice. Exercitii meditative;

Ziua 3
Drumetie; meditatie activa in miscare;

Vizitam Pestera Muierilor: electrificata din 1978, aceasta este una dintre cele mai populare si mai vizitate obiective speologice din Romania, poate datorita galeriilor suprapuse si a bogatiei de stalagtite si stalagmite; are o lungime de 3500 metri si trei locatii prin care se poate intra; doua dintre ele reprezinta locul unde apele fostului rau subteran obisnuiau sa curga.

Seara, dupa cina, foc de tabara; exercitii de respiratie si controlul energiei;

Ziua 4
Drumetie, timp liber;

Inchiderea taberei, concluzii, zambete si imbratisari, fotografii;
Optional: excursie la Manastirea Curtea de Arges;

Organizatori: Radio GAIA (www.radiogaia.ro)

https://www.facebook.com/Radiogaiaromania

Cost: 680 lei

Servicii incluse:
Cazare 3 nopti in Baia de Fier, la vila 3*;
Masa: demipensiune
Cursuri si activitati de dezvoltare personala si spirituala;

Servicii neincluse:
Transport (individual)
Taxe de intrare la diferite obiective turistice si de agrement

Informatii si inscrieri la telefon 0727705126, 0721140078; sau la mail radiogaiaromania@gmail.com